Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα Δήμητρας Ξενάκη


Η Δήμητρα Ξενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε “Θεατρικές Σπουδές” στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και δράσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ άλλων στην 8η Μπιενάλε των φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας που έγινε στο ίδρυμα Θεοχαράκη το 2014, ενώ το 2015 επελέγη έργο της “Ικεσία”, από την Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Έχει τιμηθεί με τρεις τιμητικούς τίτλους για το έργο της ενώ το 2013 κέρδισε το βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για το πορτρέτο της “Φοίβης”. Σαν καλλιτέχνης μελετά τη σχέση μεταξύ της ζωγραφικής και του θεάτρου αλλά και μεταξύ των άλλων τεχνών (ποίηση, μουσική), τόσο θεωρητικά, μέσω της συγγραφής διαφόρων μελετών, όσο και πρακτικά, μέσα από την εκπόνηση διαφορων projects, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Ζει και εργάζεται στην Φλώρινα, συνεισφέροντας πολιτιστικά στον τόπο, ενώ είναι υπεύθυνη του παιδικού τμήματος του θεατρικού εργαστηρίου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας.

Απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας)
Κατεύθυνση: Ζωγραφική
(1o Εργαστήριο Ζωγραφικής, διδάσκων: Κος Γιάννης Ζιώγας)
Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος. Βαθμός Πτυχίου: 9,36

2002-2006: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Αριστούχος απόφοιτος Τμήματος. Βαθμός πτυχίου: 8,5

2007-2008: Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1
Τμήμα Δημοσιογραφίας
Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος. Βαθμός Πτυχίου: 9,6

1999-2002: Λύκειο Γλυκών Νερών
Βαθμός απολυτηρίου:18

2009: Σπουδές σχεδίου και χρώματος στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών «Περί Τέχνης»


Βραβεύσεις

Βραβείο για το έργο «Φοίβη» (2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών 2013, που διοργανώθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, Αθήνα 2013)

Έπαινος στο διαγωνισμό «Κρασί και Τέχνη» (Μάιος 2011)

Έπαινος για την συμμετοχή στην διεθνή έκθεση της Unesco , με το έργο ο θρήνος του Ιερεμία. (Ιούνιος 2013)

Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις

Απρίλιος 2010: Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην παλιά αγορά της Κυψέλης, στην Αθήνα.

Μάιος 2010: Συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, στην Κοζάνη.

Ιούνιος-Αυγουστος 2010: Συμμετοχή στην έκθεση σκηνογραφίας του ανάλογου τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Ιούνιος 2010: Συμμετοχή στην Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες (7ήμερο δράσεων)

Μάιος 2011: Συμμετοχή στην έκθεση «Κρασί και Τέχνη», στο Αμύνταιο

Μάιος 2011: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην Δροσοπηγή Φλώρινας με ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών

Αυγουστος 2011: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση του τμήματος στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Φλώρινας (Φλώρινα)

Νοέμβριος 2012: Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής του τμήματος σε συνεργασία με τον Γιώργο Τσακίρη (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας)

Μάιος 2013: 1η Τριενάλε στη Θεσσαλονίκη. Θέμα: Το αυγό του φιδιού. (Πινακοθήκη των Χρωμάτων)

Μάιος 2013: 2ος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών 2013 του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Βραβείο για το έργο «Φοίβη» και συμμετοχή στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής.

Αύγουστος 2013: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής της Epsilon Art Gallery (Λουτράκι)

Νοέμβριος 2013: Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση προς τιμήν των βραβευθέντων του 2ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών 2013 του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Απρίλιος 2014: «Ψυχής Κραυγές»: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, από τους φοιτητές του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής.

Ιούνιος 2014: Συμμετοχή στην Biennale των φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών (Αθήνα, Ίδρυμα Θεοχαράκη)


Σεπτέμβριος 2014: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με την εικαστική ομάδα «Η Παρέα της Φλώρινας» για να ενισχυθούν οικονομικά τα παιδιά της πόλης Κόμπανι, στη Βόρεια Συρία. Υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων. (Τεχνόπολις, Γκάζι)

Οκτώβριος 2014: Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής που πλαισίωνε την Ημερίδα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα (Αθηναίδα 6 Οκτωβρίου 2014) Υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Απρίλιος 2015: Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Quart-t» στην Gallery Artis Causa, Θεσσαλονίκη.

Ιούνιος 2015: Συμμετοχή στην έκθεση «Made in Greece», στην Gallery «Is not Gallery», (Κύπρος, Λευκωσία – σε συνεργασία με την LolaNicolaou Art Gallery, Θεσσαλονίκη)

Νοέμβριος 2015: Επιλογή του έργου “Ικεσία” από την Μπιενάλε της Φλωρεντίας 2015.

Ιανουάριος 2016: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην “Is not Gallery” (Nicosia, Cyprus)

Ατομικές εκθέσεις

15-19 Σεπτεμβρίου 2014
«Μονόλογοι», Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά . Υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων

Οκτώβριος 2015: Ατομική έκθεση στο cafe – bar “Goose”, με τίτλο “Νοσταλγία” (Φλώρινα)

Μάρτιος 2016: Δέησις, ατομική έκθεση στην MYRO Gallery. Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος. Συναργασία με το jazz μουσικό σχήμα Decauville, σε μια έρευνα πάνω στο πώς αλληλεπιδρα η μουσική με την ζωγραφική.


Projects

Ιούνιος 2015: «Κοιταξέ με», εικαστικό – θεατρικό project (performance) μαζί με την ηθοποιό Αριστέα Σταφυλαράκη στα παλίσια του festival Athens Fringe Festival, Αθήνα, χώρος Τέχνης «Βρυσάκι».

Ιούνιος 2015: Art Athina. Συμμετοχή στην δράση των ΕΝ-ΦΛΩ με αφορμή το Μουσείο Μικρασιατικού πολιτισμού.

Ιούνιος 2015: Συμμετοχή στο συλλογικό εικαστικό project «Removement», στην Σαντορίνη, μα ζί με τον Χάρη Κοντοσφύρη, αποφοίτους και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.


Μελέτες
- «Ο χώρος και ο χρόνος στο Θέατρο και τα εικαστικά»
Φιλοσοφική και ερμηνευτική προσέγγιση της συνομιλίας μεταξύ των δύο Τεχνών. Περιλαμβάνει επίσης τα κεφάλαια «Το θέατρο εν θεάτρω στα εικαστικά», «Ο θεατρικός Γιώργος Ρόρρης», «διάλογοι, κενά και σιωπές» και «η ερμηνεία ως θεώρηση του κόσμου».


Συμμετοχή σε συμπόσια:
Τιμητική διάκριση για την συμμετοχή στο 4ο συμπόσιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Κοζάνης με θέμα: «Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους»


Συμμετοχή σε εικαστικές ομάδες
Μέλος των ΕΝ-ΦΛΩ


Τιμητικοί τίτλοι:
Τιμητικοί τίτλοι από το Ι.Κ.Υ. για το έτος 2010-2011, και 2011-2012 για τις επιδόσεις μου στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας


Συμμετοχή σε συνέδρια:
Φεβρουάριος 2010: Συνέδριο Χαρακτικής (Φλώρινα)

Δεκέμβριος 2010: Συμμετοχή στην ημερίδα «Τέχνη και Εκπαιδευση», σαν ομιλήτρια, στο πλαίσιο της παρουσίασης του λέκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τάσου Πρωτοψάλτου


Παρακολούθηση σεμιναρίων:
Μάιος 2011: Παρακολούθηση του τριήμερου σεμιναρίου «Φύση Όρια Υλικά» (Δροσοπηγή Φλώρινας)


Ιούλιος 2014: Συμμετοχή στην 8η Animart. Θεατρικό σεμινάριο υποκριτικής με την Σίσσυ Παπαθανασίου προς τιμής του ποιητή Μιχάλη Γκανά

No comments:

Post a Comment