Καλλιτέχνες :: Παναγιώτης Μπερεδήμας


Ο Παναγιώτης Μ. Μπερεδήμας είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Μετά από , σπουδές "Σχεδιασμού Εσωτερικών χώρων" το 1981, γίνεται δεκτός στο Προκαταρκτικό εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Δ. Μυταρά, μετά από υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1983 στο Α΄ εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και στη συνέχεια του Δ. Μυταρά, όπου διδάσκουν και οι Ζ. Αρβανίτης, Ρ. Παπασπύρου και Δ. Κούκος. Από το 1983-1988. Παρακολουθεί τα εργαστήρια εφαρμοσμένων τεχνών: Εργαστήριο Τεχνικής της Νωπογραφίας και των Φορητών Εικόνων, με τον Ντίνο Ξυνόπουλο και το Σώζο Γιαννούδη, κάνει πρακτική άσκηση στην Νωπογραφία με το ζωγράφο Παύλο Σάμιο.

Επίσης, παρακολουθεί τα θεωρητικά μαθήματα της ΑΣΚΤ: Ιστορία και Επιστήμη της Τέχνης με την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη με την Ναυσικά Πανσελήνου. Ρυθμολογία και Προοπτική με καθηγητές τον Παύλο Μυλωνά και τους Σάββα Κονταράτο και Γ. Καρατζόγλου. Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Εκπαίδευσης με τον Α. Δανασσή-Αφεντάκη. Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και Αισθητική με τον Π. Χριστοδουλίδη. Αρμονικές Χαράξεις με το Ν. Χολέβα, Παράλληλα με τις σπουδές εργάζεται σαν βοηθός στην εκτέλεση τοιχογραφιών με τους Κ. Γεωργακόπουλο και Π. Σάμιο.

Εξάλλου, σαν κατασκευαστής σκηνικών και ενδυμάτων με τον Γιάννη Τσαρούχη. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ το 1988 με βαθμό πτυχίου 30/30. Το 1989 του χορηγείται τριετής Μεταπτυχιακή Υποτροφία από το Ι.Κ.Υ για εκτέλεση συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου με επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Τίτλος Σπουδής: «Νεότερη Ελληνική τοπιογραφία, 19ος-20ος αι. Συγκριτική Μελέτη της Νεότερης Ελληνικής Ζωγραφικής» . Ουσιαστικά πρόκειται για σχολιασμό της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας, από τα χρόνια της γενιάς του 20 και μετέπειτα, μέσα από την ίδια την εικαστική γλώσσα. Το 1999 αρχίζει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: "Το παιδικό σχολικό βιβλίο ως αντικείμενο-έργο Τέχνης. Η ομάδα "Τέχνη" εικονογραφεί τα πρώτα αλφαβητάρια της Δημοτικής 1917-1937". Μέλη της τριμελούς επιτροπής είναι οι: Ζερβού Αλεξάνδρα, καθηγήτρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Παιδικό βιβλίο και Παιδαγωγικό υλικό", ως επιβλέπουσα της διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυσικά Πανσελήνου, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Α.Σ.Κ.Τ. και ο Δημήτρης Μυταράς, ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Η διατριβή κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2008. Έχει εργαστεί σαν συντηρητής-αποκαταστάτης τοιχογραφικού διακόσμου Νεοκλασικών κτηρίων για τις Τεχνικές υπηρεσίες της Ιονικής Τράπεζας, της AlphaBank, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων. Συνεργάτης της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου. Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμελητής έντυπου υλικού του Παν/μίου Αιγαίου. Γράφει τακτικά στο περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» και σε αφιερώματα περιοδικών όπως το ΒΗΜΑgazino για θέματα που αφορούν τις εικονογραφήσεις των Ελληνικών σχολικών βιβλίων από επώνυμους καλλιτέχνες. Έχει ανακοινώσει σχετικά και σε διάφορα συνέδρια όπως : στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο "Εικόνα και παιδί" της Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Αίσωπος", στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Γουλανδρή και στο Διεθνές Συνέδριο « iconadchild» που διοργανώνεται από το Α. Π. Θεσσαλονίκης και άλλα. Συμμετείχε σαν αξιολογητής στην επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού για το «Βραβείο Παιδικού Βιβλίου» του 2005.


Καλλιτεχνική Δραστηριότητα

1982: Πρώτη Παρουσίαση στην γκαλερί "Διαγώνιος" στη Θεσσαλονίκη, που διευθύνει ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος. Ακολουθεί τακτική συνεργασία.

1986: Συμμετοχή στην έκθεση-διαγωνισμό "Αθήνα-Εικαστικά 1986", που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων.

1987: Συμμετοχή στη Διεθνή έκθεση "ΧΧΙ PRIXINTERNATIONALD' ARTCONTEMPORAIN", που οργανώνει το Εθνικό Μουσείο του Μονακό στο Μόντε Κάρλο και το Ίδρυμα "PrincePierrdeMonaco".

1988-1989: Συμμετοχή στην έκθεση που διοργανώνει η Α.Σ.Κ.Τ. και το Α' εργαστήριο Ζωγραφικής : Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Στο παράρτημα Ύδρας της Α.Σ.Κ.Τ ., γκαλερί "TITANIUM". Στο κτίριο του Δ. Αθηναίων "Κωστής Παλαμάς". 1991: Συμμετοχή στην έκθεση του Μουσείου Σ. Ελευθεριάδη- TERRIADE, στην Μυτιλήνη με τίτλο "20 αριστούχοι απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ. ετών '85-'90". Συμμετοχή στην έκθεση της συλλογής "Β. Φρυσίρα" στην Αθήνα .

1992: "Τέσσερις Έλληνες Ζωγράφοι" γκαλερί "ΤΕΡΑΚΟΤΑ", (Σακαγιάν, Μαρκίδης, Κουκουβίτης, Μπερεδήμας) Θεσσαλονίκη.

1993: Παρουσίαση σε αναδρομική έκθεση συνεργατών της ''Διαγωνίου'' με τίτλο "Ζωγράφοι της Θεσσαλονίκης". Παρουσίαση της Μεταπτυχιακής του εργασίας στην γκαλερί "Ώρα" του Ασ. Μπαχαριάν. Ατομική έκθεση με Υδατογραφίες στη "Διαγώνιο", Θεσσαλονίκη. Ατομική έκθεση στην γκαλερί Αγκάθι-Γιώργος Καρτάλος στην Αθήνα.

1994: Ατομική παρουσίαση οργανωμένη από το Γ. Καρτάλο. Επιλογή για το πρόγραμμα εικονογράφησης του Μουσείου Ιστορίας στην Doha του Εμιράτου Qatar, οργανωμένο από τον Prof. TheoDeBeer και το Υπουργείο Πολιτισμού του Κατάρ. Το πρόγραμμα όμως ακυρώνεται λόγω πραξικοπήματος. Έκθεση στο βιβλιοπωλείο "Το Δέντρο" στη Ρόδο. Εκτέλεση διακοσμητικής σύνθεσης σε λεωφορείο της CAIR. 2001: Ατομική έκθεση στην γκαλερί "Έκφραση" στη Γλυφάδα.

2002: Ατομική έκθεση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.(ΜΟ.ΤΕ.Ρ 1) 2003: Ατομική έκθεση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.(ΜΟ.ΤΕ.Ρ 2).

2004: Συμμετοχή στην έκθεση με τίτλο «Ζωγραφικές συγγένειες» οργανωμένη από τον ακαδημαϊκό Π.Τέτση στην γκαλερί «Σκουφά».

2005: Συμμετοχή με αναπαραγωγή έργου στο Αγγλόγλωσσο Λεύκωμα Τέχνης «GreeceisWonderful Ι. », που εκδίδεται για λογαριασμό του ΥΠ.Εξ από τις Εκδόσεις NewEra - AlefEdition. Αθήνα

2006: «GreeceisWonderful ΙΙ». Εικονογραφούνται με έργα του τα κείμενα των 2 Υπ.Πο κ. Βενιζέλου και Βουλγαράκη.

Έργα του υπάρχουν:

Συλλογή της Α.Σ.Κ.Τ. και του Ι.Κ.Υ.

Συλλογή (προσωπική) του Βλάση Φρυσίρα με έργα της περιόδου 1984-1989.

Συλλογή (προσωπική) του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Συλλογές EletsonCorporation, των Γιάννη Καρασταμάτη και

Απόστολου Χατζηελευθεριάδη.

Συλλογή VaginVladimir - Δήμος Ιρκούτσκ, Ρωσία

Συλλογή Ξενοδοχειακής Αιγαίου Α.Ε του Καραγιάννη Β.

Συλλογή Γιώργου Κόκοτα.

Συλλογή Βερνίκου.

Συλλογή Δήμητρας Φιλίππου.

Εργασιακή - Εκπαιδευτική εμπειρία

1988-89: Παίρνει μέρος στο πιλοτικό παιδαγωγικό πρόγραμμα του Υπ.Ε.Π.Θ. και της έδρας της Ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. με υπεύθυνη τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα που έχει τίτλο "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στα σχολεία τους". Εργάστηκε ως τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας με σύμβαση έργου. Δίδαξε Ζωγραφική και Τεχνική των Φορητών Εικόνων σε Νομαρχιακές Επιτροπές της Λαϊκής Επιμόρφωσης των Δήμων Νέου Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας. Επίσης Ρυθμολογία, Χρωματολογία και Στοιχεία Τεχνών στη θυγατρική εταιρεία του Ε.Ο.Μ.Μ.ΕΧ, σε ευρωπαϊκά προγράμματα του Ελληνικού ΚΕντρου ΔΕρματος στην Αθήνα όπως και σαν σεμιναριακός εισηγητής για τον Ε.Ο.Μ.Μ.ΕΧ για τον βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντος στον κλάδο. Εισηγητής στο Πρότυπο Σχολείο Τέχνης του Δήμου Χαλκίδας με διεύθυνση της Χ. Μυταρά, σε επιδοτούμενα από την Ε.Ε εργαστηριακά τμήματα. Από το 1995-2000 στην Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου το μάθημα της Εικαστικής Αγωγής-Καλλιτεχνικά. Εργάζεται πάνω στο ίδιο αντικείμενο στο πειραματικά εφαρμοζόμενο από το 1996 Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο για λογαριασμό της Νομαρχίας Δωδεκανήσου μέχρι το 1999. Για το ίδιο αντικείμενο δημιουργεί εργαστήριο Παιδικής Ζωγραφικής και Δημιουργικής Απασχόλησης στη Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Σορωνής και στον Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινότητας Θεολόγου στη Ρόδο. Εισηγητής για 6 εξάμηνα στα Ι.Ε.Κ Ρόδου με το μάθημα των Τεχνικών στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων από το 1997.. Αξιολογητής στις πανελλήνιες εξετάσεις στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και Επιμορφωτής νεοδιόριστων για τα σχολικά εγχειρίδια των εικαστικών για λογαριασμό του Π. Ινστιτούτου.

Διδάσκει σαν Ειδικός Επιστήμονας στο εργαστήριο: Εικονογράφηση Βιβλίου- Γραφικές Τέχνες και το θεωρητικό μάθημα: Ιστορία της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στην Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα.

No comments:

Post a Comment