Δελτίο Τύπου | Myrό Κόγχη :: Έκθεση κεραμικής του Κώστα Καρακίτσου υπό το τίτλο "Γυναίκες"

Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2014Δελτίο Τύπου
Έκθεση κεραμικής και γλυπτικής του Κώστα Καρακίτσου στην Myrό Gallery

Με ιδιαίτερη χαρά, η Myrό Gallery παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά του γνωστού κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου στον χώρο της Myrό Κόγχη, και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. Η έκθεση θα αποτελείται από γλυπτά που θα ξεκινούν από φυσικό μέγεθος ανθρώπου, και θα καταλήγουν σε μικρότερα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της νέας σειράς του καλλιτέχνη "Γυναίκες". Τα γλυπτά της σειράς είναι φτιαγμένα από κεραμικό πηλό, ο οποίος έχει διέλθει ειδική επεξεργασία (σε μεγάλο βαθμό δικής του επινόησης) ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μεγάλης σκληρότητας. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να παραμείνουν ακόμα και σε εξωτερικό χώρο αναλλοίωτα.

"Δουλεύω τον πηλό με μικτές τεχνικές δηλαδή χρησιμοποιώ φύλλα πηλού, λωρίδες, μακαρόνια, κομμάτια από πηλό και με αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι φυσικά ευνοούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, οι φόρμες χρωματίζονται με οξείδια, πυροχρώματα και υαλώματα και ψήνονται σε καμίνι και σε υψηλές θερμοκρασίες 12600C. Έτσι, τα κεραμικά που προκύπτουν είναι κατάλληλα και για εξωτερικό χώρο αφού η υψηλή θερμοκρασία μετατρέπει τον πηλό σε ένα σκληρό υλικό το οποίο δεν έχει καμία απορροφητικότητα σε νερό και είναι σχεδόν αδύνατο να τρυπηθεί ακόμη και με αιχμηρό εργαλείο. Στην τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να αποδώσω τη σημαντική θέση της γυναίκας στον κόσμο μου. Χρησιμοποιώ τρία στοιχεία τα οποία νομίζω ότι καθρεφτίζουν αυτή μου την πρόθεση. Το καπέλο, δείγμα εξουσίας και δύναμης. Τα αντικείμενα που κρατάει και μας προσφέρει και αντιπροσωπεύουν την προσφορά, τα όνειρα, τους έρωτες, το ταξίδι, ή και αντικείμενα που είναι φορείς συμβολισμών όπως το ρόδι, το μήλο, ο κύκνος ή το λουλούδι. Τέλος, ο πλούσιος ενδυματολογικός χρωματισμός που αποτελεί την αποτύπωση της αέναης ανάγκης της να δημιουργεί περιβάλλοντα γεμάτα χρώμα. Οι κοινωνίες μας θα ήταν μονόχρωμες χωρίς αυτές...", σημειώνει ο κ. Καρακίτσος σε ένα statement σχετικό με την σειρά.

Ο Κώστας Καρακίτσος γεννήθηκε το 1956 στην Καβάλα. Την περίοδο 1984-1986 παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο Κεραμικής – Γλυπτικής της Γεωργίας Γαληνού στις Σέρρες, ενώ από το 1985 λειτουργεί το δικό του εργαστήριο Κεραμικής στην Καβάλα. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει την δουλειά του σε 9 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε 14 διεθνή συμπόσια κεραμικής. Από το 2009 οργανώνει ο ίδιος το Συμπόσιο Κεραμικής με διακριτικό τίτλο “Με χώμα και νερό” στην Αβραμηλιά Καβάλας σε ετήσια βάση. Είναι μέλος του " Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος", ενώ ως καλλιτέχνης περιλαμβάνεται στον διεθνή κατάλογο “500 figures in clay – Ceramic Artists celebrate the Human Form” στον τόμο του 2004.


Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2014, είναι επισκέψιμη κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Myrό Gallery (Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00) και είναι Ελεύθερη Είσοδος για το κοινό.

Σχετικά με την Myrό Gallery
Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011 και διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο. Ξεκίνησε την λειτουργία της ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myrό Antiques House, αλλά σύντομα απέκτησε οντότητα και αυτόνομο πρόγραμμα εκθέσεων. Η gallery δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην διεύθυνση www.myro.gr

 [ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: φωτογραφίες έργων για εικονογράφιση διαθέσιμες, σε υψηλή ανάλυση, εφόσον ζητηθούν. Επικοινωνήστε με τον διευθυντή της Myrό Gallery κ. Πάρη Καπράλο, myro.thessaloniki@gmail.com, 6948813460]   

No comments:

Post a Comment