Δελτίο Τύπου | Νέα Ελληνική Χαρακτική 1

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτότυπη έκθεση ανάδειξης της Νέας Ελληνικής Χαρακτικής από την Myrό Gallery

Η Myrό Gallery και το Myrό Antiques House έχουν τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια και την δημοπρασία της Πέμπτης 19ης Φεβρουαρίου 2015 στις 20.00 το βράδυ, στο πλαίσιο της έκθεσης “ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ 1” που θα λάβει χώρα στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης).

Το πρωτότυπο -για την Ελλάδα- project ακολουθεί την παράδοση των evening sales που διοργανώνονται στις κορυφαίες γκαλερί της Ευρώπης, συνδυάζοντας μια σειρά εκθέσεων που αναλαμβάνει το Myrό Group of Cultrure για την ανάδειξη και τόνωση της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τις βέλτιστες διεθνείς δημοπρατικές πρακτικές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 15 νέων Ελλήνων χαρακτών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από 4 χαρακτηριστικά έργα ο καθένας. Αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας έχουν τηρηθεί, με στόχο την συλλεκτικότητα των χαρακτικών (μικρές εκδόσεις με μέχρι 12 τυπώματα, μονότυπα, αποκλείστηκαν τα Ε/Α, κ.α.). Το ένα από τα έργα κάθε χαράκτη θα δημοπρατηθεί σε ειδική διαδικασία στην διάρκεια των εγκαινίων με τιμή εκκίνησης τα 60 ευρώ, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε καθέναν που θα το επιθυμούσε να διεκδικήσει ένα από αυτά και έτσι να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το έργο ενός σημαντικού νέου Έλληνα δημιουργού. Πέραν της δημοπρατικής διαδικασίας, όλα τα χαρακτικά είναι προς πώληση σε συμπιεσμένες τιμές, που παράλληλα σέβονται τις επιταγές της εποχής μας χωρίς να υποτιμούν το έργο των καλλιτεχνών.

Εγγραφές δημοπρασίας: 20.00
Έναρξη 21.00

Εξάλλου, στόχο την δυνατότητα προβολής της δραστηριότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, εκτός Θεσσαλονίκης, όλα τα έργα της έκθεσης θα είναι διαθέσιμα από τα εγκαίνια μέχρι την λήξη της για απόκτηση και εξ αποστάσεως, μέσω της διεθνούς δημοπρατικής πλατφόρμας Myrό Auctions (www.myroauctions.gr), με αυτόματη έκπτωση 20% για αγορά μέσω αυτής, με μια απλή διαδικασία one-off εγγραφής.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι χαράκτες: Εύη Αθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα, Γεωργία Γρηγοριάδου, Χαρά Δημακάκου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου – Χοπιρτεάν, Κατερίνα Κατμάδα, Έλλη Κατσάρα, Θεοδότα Κόμπου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γιάννης Μονογυιός, Γιώργος Πάλλης, Ισμήνη Σακελλαριάδη, Βενετία Υφαντίδου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Φωτεινή Χαμιδιελή.

Την συνολική επιμέλεια του Project έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Myrό Gallery Επιμελητής Πάρης Καπράλος.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου 2015 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της gallery, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.

Σχετικά με την Πρωτοβουλία για τη Νέα Ελληνική Χαρακτική
H πρωτότυπη έκθεση “Νέα Ελληνική Χαρακτική 1” είναι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σειράς από projects και ενέργειες για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληηνικής χαρακτικής και την στροφή του ενδιαφέροντος της εγχώριας αγοράς αλλά και αυτής του εξωτερικού προς τους νέους έλληνες χαράκτες. Με σημαντικές επιρροές από το εξωτερικό, ενδιαφέρουσα παρουσία σε διεθνή συμπόσια και εγρήγορση η Χχαρακτική ως είδος τέχνης έχει βρι πρόσφορο έδαφος στη νέα γενιά δημιουργών αλλά δεν έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα όσο αξίζει. Αν και σε όλη την χώρα υπάρχουν εκατοντάδες συλλέκτες , δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία δομημένη προσπάθεια από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα για την επαφή τους με τους νέους Έλληνες δημιουργούς, παρά το γεγονός ότι οι δεύτεροι έχουν διαμορφώσει σε ικανοποιητικό βαθμό μία νέα ελληνική ταυτότητα στην χαρακτική. Αυτό το κενό έρχεται να γεφυρώσει η πρωτοβουλία για τη Νέα Ελληνική Χαρακτική του Myrό Antiques House, η οποία -ως είναι φυσικό- από την γκαλερί σύγχρονης τέχνης του συγκροτήματος, την Myrό Gallery, με την συνολική επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πάρη Καπράλου.

Σχετικά με την Myrό Gallery
Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011 και έκτοτε διευθύνεται καλλιτεχνικά από τον Πάρη Καπράλο. Το 2014 ανέλαβε την διαχείριση του χώρου η Ιφιγένεια Τσίτσα, ενώ ο Πάρης Καπράλος διατηρεί την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της. Η Myrό Gallery ξεκίνησε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myrό Antiques House, αλλά σύντομα απέκτησε οντότητα και αυτόνομο πρόγραμμα εκθέσεων. Η gallery δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Ώρες/μέρες λειτουργίας Πέμπτη, Παρασκευή (11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00) και Σάββατο (11.00 - 15.00). Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων.

Σχετικά με το Myrό Antiques House
Τo Myrό Antiques House ιδρύθηκε από τον Μαθηματικό & συλλέκτη Τέχνης και Αντίκας Σταύρο Μυρωνίδη, υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας και Τέχνης από το 1996, καταρχήν με καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από τον Μάιο του 2009 και έπειτα στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σε κτίριο 1100τμ., τριών επιπέδων, που λειτουργεί ως εκθετήριο αντικών, παλαιοπωλείο, γκαλερί, και οίκος δημοπρασιών. διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με κλασσικούς πίνακες, μια διακριτή συλλογή με έργα σύγχρονης Τέχνης, έχει συλλογή από αντίκες και οργανώνει δημοπρασία (Estate Sale) μία φορά το δίμηνο στις εγκαταστάσεις του στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διαθέτει μία πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών (www.myroauctions.gr), μία ανεξάρτητη γκαλερί σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Myrό Gallery – www.myro.gr), και πολλές ακόμα δραστηριότητες στον χώρο των Τεχνών και της παραγωγής και διαχείρισης Πολιτιστικού περιεχομένου. Το σύνολο των δραστηριοτήτων συνιστούν το Myrό Group of Culture, to οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένες δραστηριότητες προβολής, εμπορίας ακόμα και παραγωγής τέχνης, όπως η διεθνής πλατφόρμα συνεργασίας της Greek Marble Initiaitive.

--

Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση, ενθαρρύνεστε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Διευθυντή της Myrό Gallery κ. Πάρη Καπράλο στο κινητό του (6948813460), ή μέσω skype (paris.kapralos). 

No comments:

Post a Comment