Όλια Δελλατόλα | Βραδυά επίδειξης κατασκευής γλυπτού από πηλό

ΤΗΝ Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 20.00 σας προσκαλούμε να απαρακολουθήσετε και να συμμετέχετε οργανώνουμε σε μια επίδειξη κατασκευής γλυπτού με πηλό, για όσους αγαπούν το χώμα και τα μυστικά του. Η γλύπτρια Όλια Δελλατόλα θα δείξει τις βασικές τεχνικές στις οποίες μπορεί κανείς να βασιστεί για ν΄αναπτύξει τη δική του δεξιοτεχνία, γνώσεις που θα του ανοίξουν το δρόμο σ΄αυτό το είδος της τέχνης που αν και απαιτεί χρόνο και κόπο, στο τέλος δικαιώνει την προσπάθεια!   


  

Η κατασκευή γλυπτών – η τέχνη που επιχειρεί να αποδώσει με τη βοήθεια ενός στερεού ή εύπλαστου υλικού μια ανάγλυφη μορφή ή έναν όγκο- είναι μια έντονη , ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία. Είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει στην ανθρώπινη φύση και χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, τότε που σκαλίστηκε το πρώτο κομμάτι πέτρας και πλάστηκε το πρώτο αγαλματίδιο.
    Το πλάσιμο και το σκάλισμα παραμένουν οι διαχρονικές τεχνικές που χρησιμοποιοίνται στη γλυπτική, παρόλο που έκαναν την εμφάνισή τους πολλές νέες επεκτείνοντας, με τη συνδρομή καινοτόμων υλικών, το φάσμα δυνατοτήτων που διαθέτουν οι γλύπτες..
     Η μορφή όλων των γλυπτών καθορίζεται, μέχρις ενός σημείου, από το υλικό, κάτι που συμβαίνει και με το αντικείμενο που πλάθεται.    Στο πλάσιμο, το ίδιο το υλικό (πηλός στην περίπτωσή μας) δεν έχει μορφή, και το σχήμα που θα πάρει θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το δημιουργό, μέσα από μια προσθετική και αφαιρετική διαδικασία.
     Αφιερώνοντας λίγες γραμμές στα υλικά -τις πλαστικές μάζες- αξίζει να ξεχωρίσουμε  το λεπτόκοκκο κόκκινο πηλό που χρησιμοποιείται για τον τονισμό λεπτομερειών και το  πηλό με προσθήκη Shamotte (κόκκοι ψημένου πηλού) που είναι κατάλληλο για μεγάλα γλυπτά. Πάντως, ιδιαίτερη γοητεία ασκεί στο δημιουργό το γεγονός ότι η στενή συμβολική και αισθητική σχέση του πηλού με την ανθρώπινη σάρκα τον καθιστά ιδανικό για την απόδοση ανθρωπίνων μορφών.
       Οι τεχνικές κατασκευής γλυπτών με πηλό προκύπτουν μέσα από σπουδή, πειραματισμούς, εφαρμογή αλλά και διδασκαλία πολλών χρόνων γεμάτων στιγμές απογοήτευσης αλλά κυρίως ενθουσιασμού.
      Στην  Myrό Gallery, στις 14 Μαρτίου, στις 20.00,  οργανώνουμε μια επίδειξη κατασκευής γλυπτού με πηλό για όσους αγαπούν το χώμα και τα μυστικά του. Θα δείξουμε βασικές τεχνικές στις οποίες μπορεί κανείς να βασιστεί για ν΄αναπτύξει τη δική του δεξιοτεχνία, γνώσεις που θα του ανοίξουν το δρόμο σ΄αυτό το είδος της τέχνης που αν και απαιτεί χρόνο και κόπο, στο τέλος δικαιώνει την προσπάθεια!
    Θα πλάσουμε μια προτομή χρησιμοποιώντας κόκκινο και λευκό πηλό, θα δείξουμε πως το υλικό αυτό, στενά συνδεδεμένο με την παράδοση της γλυπτικής και πάντοτε δημοφιλές, επιτρέπει μεγάλη ελευθερία έκφρασης όσον αφορά τις τεχνικές και το στιλ, ανεξάρτητα με το αν απεικονίζεται κάτι συγκεκριμένο ή κάτι αφηρημένο.Όλια Δελλατόλα

No comments:

Post a Comment